sábado, 2 de julio de 2011

TOP MANTA (again)


Tornem a la temporada d'estiu i torna a aparèixer el fenomen del TOP MANTA. Avui toca parlar d'això, el problema, les causes i les possibles solucions. Espero que aquesta entrada la llegeixi molta gent, entre ells els mossos, que sabem que es miren el que publica el Blog. Al ells i a la nostra policia local va dedicada aquesta entrada.

El TOP MANTA és un fenomen general, no només de Calafell. Podem anar a Roma, a París o Castelldefels i el veurem igualment, però a mi això no em val: cadascú es rasca on li pica i a mi em pica a Calafell. Es tracta d'immigrants, gaire bé tots subsaharians, de raça negre, il·legals sense cap tipus de papers i que ofereixen productes falsos cometent un ampli ventall de delictes: contra els drets dels treballadors (no cotitzen a la seguretat social) contra la hisenda pública (no paguen IVA ni cap impost ni taxa per ocupar la via pública), competència deslleial, contra la propietat industrial, etc. Fins i tot ens consta que alguns també fan tràfic de drogues. No es tracta de pobres "negritus" que venen productes d'artesania dels seus països, no. Es tracta d'autèntiques xarxes, màfies, que es dediquen al tràfic internacional de persones, de mercaderies falses i d'explotació dels treballadors. Delictes molt greus.


L'anterior govern municipal, en una sorprenent decisió històricament arbitrària, que va marcar una fita en l'escala d'estupidesa dels governants municipals del nostre país, va autoritzar aquesta activitat, completament il·legal i per tant impossible d'autoritzar. Encara estem sorpresos al veure que, a l'alcalde anterior Jordi Sánchez, ningú, repeteixo, ningú el va portar als tribunals . Perquè el que ell va fer va ser prevaricació, tal com està tipificada clarament en l'article 408 del Codi Penal que diu textualment: La autoridad o funcionario que, faltando a la obligación de su cargo, dejare intencionadamente de promover la persecución de los delitos de que tenga noticia o de sus responsables, incurrirá en la pena de inhabilitación especial para empleo o cargo público por tiempo de seis meses a dos años. Això sí, circ i shows n'hi va haver una bona estona i per part de molta gent (Romero, alguns comenrciants, etc.), però ningú va anar al jutjat ni la fiscalia que podia haver actuat d'ofici. Be, si més no, al Jordi Sánchez finalment el poble l'ha inhabilitat “de fet” en les darreres eleccions ja que no ho va fer la justícia (manda güevos!). Però la vergonya que ens va fer passar no té preu. Quan anaves a qualsevol lloc i deies que eres de Calafell, et deien “Ah! Sí, els que han autoritzat el TOP MANTA!”.
Anem a un altre aspecte: els compradors. No en diré gaire, perquè tothom té dret a comprar allò que creu millor amb els seus diners. Però els compradors han de saber que estan finançant màfies internacionals i promovent les activitats il·legals, aquelles mateixes de les que després aquests ciutadans es queixen i que diuen que generen inseguretat ciutadana i contra les que reclamen "ma ferma" de les autoritats. En alguns casos la situació ha anat fins i tot més lluny. L'any passat, davant una actuació de la policia local contra el TOP MANTA, va haver-hi alguns ciutadans que van increpar a la policia i fins i tot va haver-hi agressions (a la policia). I gent que llençava sorra a la cara dels policies que intentaven desallotjar als "manteros". I després ens queixem de la immigració il·legal. Però el que no és lògic és que no s'assumeixi la pròpia responsabilitat per manca de vigilància i es pretengui donar la culpa i sancionar als compradors (Notícia a El periodico)


La situació avui és preocupant. Per un costat hi ha la promesa del govern municipal de lluitar contra el TOP MANTA, ja veurem com s'ho fan. Per un altre, els "manteros", amb l’experiència de l’any passat i veient el recolzament moral que tenen d'una part de la població (clients) arriben a plantar cara a la policia. Ara ja no fugen com abans al veure acostar-se a la policia, ara s'organitzen en grups "autodefensa", planten cara i fins i tot agredeixen a la policia local davant dels ciutadans-espectadors-clients que ho graven tot amb les càmeres dels seus mòbils i després ho pengen del youtube, per demostrar la "brutalitat policial", i per major escarni i vergonya de Calafell.
Els pocs efectius de que disposa la policia local pel que és el municipi de Calafell i a l'estiu i la inhibició que fan els mossos d'esquadra de les seves obligacions agreugen el problema. La policia local de Calafell, que es troba en una situació de falta crònica de personal agreujada a l'estiu per l'afluència de visitants, no pot ni té cap obligació d'ocupar-se d'això. La policia local ha d’ocupar-se prioritàriament del trànsit, el compliment de les ordenances municipals i col·laborar amb els altre cossos si així es requereix. És el cos de Mossos d'Esquadra qui ha de combatre aquests delictes i se'n inhibeixen. Hi ha molta més vigilància a El Vendrell o Torredembarra que a Calafell. Això sí, la solució definitiva és NO COMPRAR AL TOP MANTA. Pel be del comerç i contra aquestes màfies. No estem d'acord amb que es compri al TOP MANTA però tampoc amb culpabilitzar al comprador per comprar per una manca de vigilància de qui correspon. Quan algú va a prendre una cervesa a un bar no li demana si té llicència d'obertura! És immoral que es pugui multar a un comprador quan les autoritats no fan la seva feina i passen la responsabilitat al ciutadà. I sembla que les autoritats ara volen tirar pel dret!
Aquest estiu, amb la crisi i la poca col·laboració dels mossos, tindrem TOP MANTA per estona, sobre tot perquè sembla que els mossos estan més interessats en atonyinar i/o identificar indignats que als que indignen o be en actuacions espectaculars i mediàtiques o que es reflecteixin en les seves estadístiques per l’informe anual de gestió, posar-se medalles i lluir, vaja!. La policia local costa molts diners i, si en la situació actual no es pot augmentar la plantilla, cal que els que en tenen la competència facin la seva feina.
Hi ha quelcom de pervers en tot això: la bona feina de la policia local de Calafell, dins les seves possibilitats, evita que el TOP MANTA augmenti com en altres municipis similars, la qual cosa fa que els esforços dels mossos vagin a altres municipis i deixin que Calafell s'espavili sol, que ja ho fan prou bé!. Dediquen esforços als municipis amb policies locals menys combatives contra el fenomen, i així el "premi" a l'eficiència és l'abandó i la relaxació dels mossos de les seves obligacions envers Calafell.
És fàcil fer política demagògica. I això es va fer quan governava el tripartit i en Benet Jané (alcalde de El Vendrell, de CiU) li fotia la culpa a la Conselleria d'Interior (IC-V) i al Ministerio (PSOE). I ara? Ara governen els teus a Catalunya... què faràs? De l'alcalde de Calafell no en direm res, de moment, perquè ell era a l'oposició en aquells moments però, ara li toca plantar cara al Govern de la Generalitat, encara que siguin del teu partit, pel bé de Calafell.
Els mossos i els seus responsables s'omplen la boca de dir que han de col·laborar totes les policies però, ells entenen la col·laboració com aquells dos amics que on li diu a l'altre :"Tu em dones un rellotge i en col·laboració jo et donaré l'hora". Volem més mossos a Calafell, no amb ràdar a la C31, els volem controlant el TOP MANTA al Passeig Marítim, no poden "passar el mort" a altres administracions que ja tenen prou feina. Que cadascú faci la seva feina.

UN VIDEO DE 2010

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027