viernes, 21 de marzo de 2014

Ramón Ferré - la política calafellenca està podrida


Ramón Ferré Solé
39 anys - arquitecte
Portaveu PSC Calafell
Candidat alcaldia 2015




El comitè electoral de la federació del PSC Tarragona validà la teva candidatura com a alcaldable. Es demanava un 20% d’avals. Quants vas obtenir i quins passos resten per ser cap de llista i candidat a l’alcaldia?
Per a ser candidat cal més del 20% dels avals dels militants. El què ha fet el comitè electoral és comprovar que els avals corresponen a militants en actiu de la nostra agrupació i que estan al corrent de pagament, simplement. L’elecció del candidat serà en la propera assemblea de l’agrupació local, en votació secreta. A l’haver un sol candidat, no cal que hi hagi primàries. Això sí, cal obtenir el suport de la militància en aquesta assemblea per a ser cap de llista pel PSC a les properes eleccions municipals.

Però a més, hi ha una lectura política que a ningú se li pot escapar. A falta d'altres candidats, l'alcaldable també l'hauria pogut nomenar l’executiva de l’agrupació local de Calafell. Però, personalment, he volgut que fossin els militants qui avalessin la meva candidatura. Això demostra el suport que tinc de les bases del partit i la confiança que hi ha dins l’agrupació en el projecte que hem iniciat.

Aquest procés també fa callar algunes veus que fan córrer de manera interessada que el PSC de Calafell està dividit. Amb el recolzament del 60% dels militants i no havent un candidat alternatiu, dubto que aquest missatge tingui algun fonament. Només em sap greu no haver tingut més dies per a recollir més avals i tenir el suport del 80 o el 90 per cent dels militants.

M'hauria agradat que hi hagués com a mínim un altre candidat, perquè lluny del que podria pensar-se, hauríem sortit encara més enfortits. El debat és saníssim i els partits el practiquen poc. És el primer cop que s’obre un procés de primàries en el PSC i en qualsevol dels partits que existeixen. Per tant, cal destacar-ho com una novetat i per la voluntat que els candidats a les municipals comptin amb el màxim suport.

Encara es parla de si Sánchez va marxar o se’l va convidar a marxar. Explica què va passar i perquè

Què va passar ja ho he explicat algun cop, fa temps. Parlar-ne ara, és extemporani i prefereixo que quedi en la memòria interna de l’agrupació. Només afegiré una cosa... tot el què ha succeït ha estat per la voluntat majoritària de la militància. El sentiment de canvi en la forma de fer les coses en el PSC de Calafell era molt evident després de les darreres eleccions municipals. Per això va ser possible fer-ho.

Ningú ha de ser imprescindible! I, encara menys, en un partit socialista. La força la tenen els militants i això és el què fa més fort el model de treballar que porta la nova executiva de l’agrupació local, més transparència (totes les reunions es fan a porta oberta i hi pot assistir qualsevol militant o simpatitzant que s’hi apropi) i més participació de la militància en la presa de decisions (les assemblees són més participatives i hi ha més debat intern).



Com qualifiques el paper de l’alcalde?
Em seria molt fàcil fer broma amb què només es preocupa de fer-se fotos. Però no ho faré. Que opinin els ciutadans, l’any que ve, a les urnes.




Portes força temps en política. Què pots dir a aquestes alçades que pugui convèncer de què això no és ‘’més del mateix’’

Una de les raons per entrar en política va ser canviar el model caciquil que hi havia al poble. Després de quinze anys, he pogut comprovar que la política calafellenca està podrida. Però, ara, tinc l’experiència, la capacitat i la voluntat per a fer net. Hem d’aconseguir, entre tots, que hi hagi més diàleg, més transparència i que els ciutadans puguin decidir on van a parar els seus impostos.



Què penses aportar? Quina línia de govern i treball tindràs si ets alcalde de Calafell?

Això, precisament. Molt diàleg, més transparència i una major participació de la ciutadania en la presa de decisions. Els ciutadans han de decidir on van a parar els diners que paguen com a impostos.



A més, penso que cal suprimir els protocols i privilegis que allunyen els polítics de la ciutadania. Som ciutadans com tothom i així hem d’actuar, amb humilitat i sense cap mena de tracte de favor vers els demés.


 
Olivella va prometre no mirar al passat però sembla que justifiquen contínuament  els seus errors emparats en els que van cometre altres abans.

Ho va prometre i no ho ha complert. No ha sabut gestionar l’oportunitat que se li va plantejar a l’inici del mandat, amb una oposició oberta, com mai, al diàleg i al consens. Crec que mai ha arribat a entendre el què va passar en el PSC després de les eleccions. Però, nosaltres no farem el mateix, si governem. Ja t’avanço que no farem cap auditoria per a desacreditar la gestió de l’actual govern. Això ho han de valorar els ciutadans en les urnes, l’any que ve. A partir d’allí, ens dedicarem a governar.



Quins són els errors del PSC a Calafell?


Segurament, mai es fan les coses a gust de tothom. Però, després de pensar-ho i aprendre dels errors, crec que no vam tenir prou en compte a la ciutadania. Ens vam dedicar a fer coses que portàvem al programa electoral, i en vam fer moltes! El vam executar àmpliament, però sense que els ciutadans opinessin i poguessin decidir. Aquest, crec, va ser el principal error. Hauríem d’haver tingut més contacte amb els ciutadans i haver-los fet partícips en la presa de decisions. Això és el què hem après i hem de canviar. Ara estem en condicions de fer-ho, ho portem a dins nostre!



Opina sobre dos eslògans:

1.- Guanyem tots

2.- Otra manera de hacer política


Que opinin els ciutadans. Ells són els què han de valorar si “hem guanyat tots” o si hi ha hagut “una altra manera de fer les coses”.



Tot i la davallada del PSC a nivell general, a Calafell vàreu aconseguir bons resultats electorals. Com valores la situació política actual a l’Ajuntament?

Certament, repetir el nombre de regidors, en un moment no favorable pel partit a nivell general, es pot considerar un bon resultat. Això va ser fruit del treball que es va fer en l’anterior mandat i la gent ho va valorar. Ja fa temps que la gent de Calafell reconeix la candidatura socialista com la més preparada per a governar. Per això, sempre comptem amb un ampli suport a les urnes.

Sobre la situació política actual, crec que el govern municipal de CiU i PP ha afavorit el descrèdit de la classe política. No només per la manca d’idees i de rumb, sinó amb alguns episodis puntuals que es podien haver estalviat o evitat. Crec que no han afavorit el consens i el diàleg, han passat de l’oposició. A més, no han acceptat mai les crítiques i s’ho han pres com una cosa personal. Això no s’ha de fer mai! La seva manca de gestió i de projecte ens ha portat a un govern que decideix de forma improvisada i capritxosa. Tot això és el què cal reconduir en el proper mandat, aquest ja està amortitzat.


 
Què destacaries de l’acció de govern d’aquest mandat?

Destacaria dues coses: la gran quantitat d’aparcaments que s’han arranjat, en els diferents nuclis del municipi; i la implicació i la participació de la gent més gran del municipi en recollir la memòria col·lectiva del passat de Calafell. Això ho han fet força bé i cal reconèixer-ho!


 




 
Es parla dels càrrecs de confiança, però el PSC també en va tenir...

Sí, penso que tot govern ha de tenir persones de confiança que ajudin a tirar endavant els seus projectes. Sempre tenint present que el càrrec de confiança marxa amb qui l’ha nomenat, i que no val a camuflar-lo ni a regalar-li un lloc de treball de per vida, com ha passat de vegades. No obstant, cal adequar-se a la situació actual i limitar-los al mínim imprescindible. Tampoc estaria malament que els càrrecs fossin consensuats pels diferents grups o escollits, fins i tot, amb participació ciutadana.



Què proposes?

Estem portant a terme un procés de participació ciutadana nomenat “Calafell 25x25” per a decidir les accions que portarem a terme en els propers anys i les que proposarem en el nostre programa electoral. Per tant, no vull influir ni condicionar el procés i ja ho explicarem al final de tot. No obstant, això ja va en la línia del model que pretenem implantar. La participació ciutadana ha de ser clau en la presa de decisions, estem donant exemple.

Això ha d’anar sempre acompanyat del diàleg i el debat. Però, també, de la transparència. Tothom ha de saber en què es gasta els diners l’ajuntament. Només així es podrà tenir una opinió fonamentada al respecte i prendre les decisions oportunes.


 
Quines millores tens al cap?


Vull respectar el procés iniciat de participació i decisió de les coses que calen fer. Però, personalment, crec que hem de prioritzar aquelles actuacions que puguin ajudar a viure dignament a les persones més necessitades, generar ocupació i moviment econòmic i fomentar la cohesió social. En el fons són tres cares d’un mateix objectiu. I en tot cas, seran propostes concretes i quantificades, sorgides del procés participatiu “Calafell 25x25”, no declaracions de bones intencions.



Esperes governar?


Esperem tenir el suport majoritari dels ciutadans per a fer possible aquest canvi de mentalitat en la manera de governar i gestionar el municipi. No em vull imaginar cap altra alternativa.



Toquem temes candents:

INSTITUT DE SEGUR, PASSEIG CALAFELL PLATJA, PAS SOTERRAT, CAP DE SEGUR, ATUR, TURISME, IMPOSTOS i, el tema maleït, el POUM.


L’Institut de Segur és més important del què pot semblar. Una educació en millors condicions i en un entorn de qualitat afavoreix la formació, el respecte i la millor convivència entre els alumnes. Tots ells, són el futur del nostre municipi. La precarietat en les instal·lacions impedeix ampliar l’oferta educativa, dificulta l’organització i el control del centre fent que la formació dels nois pugui derivar cap a conductes perilloses i conflictives, amb molta facilitat. Per això, el nou edifici de l’Institut de Segur és vital. Si la Generalitat no el fa, haurem de prendre accions més contundents i generar més pressió. Ens haurem de mobilitzar de valent. Ja n’hi ha prou de què ens prenguin el pèl i CiU de Calafell no bellugui el cul per a no pressionar els del seu propi partit!


El Passeig de la Platja està força avançat, només queda posar el paviment. El més gros ja està fet i no es veu. Suposo que, encara que sigui poc a poc, es farà una fase abans de les eleccions. No crec que puguin fer més, s’hi han posat tard i amb presses. El millor i més sensat hauria estat començar les obres al setembre i acabar-les al febrer. Ara, en ple estiu, només perjudicarem els comerciants, els veïns i els turistes que gaudeixen de la nostra primera línia de mar. I tot per fer-se una foto abans de les eleccions…


No tinc cap confiança en què el pas soterrat del carrer Pisuerga es faci abans de les eleccions. Sincerament, no veig la voluntat suficient per part del govern municipal. Tant de bo m’equivoqui! No obstant, crec que cal fer aquest i algun altre pas soterrat més en el proper mandat.


Del CAP de Segur fa temps que no en sabem res, no ens tenen informats. És preocupant que no hi hagi hagut cap moviment al respecte. Si el projecte queda aturat fins les eleccions, ens haurem de replantejar moltes coses, començant per l’emplaçament. El solar on està previst el vam escollir abans de revisar el planejament, ara hi ha més alternatives. En el “Calafell 25x25”, els ciutadans de Segur ja han fet alguna proposta interessant en aquest sentit.


Respecte l’atur, un ajuntament no ho pot resoldre de manera unilateral. Hi ha d’haver una millora important en l’economia del país i en les polítiques del govern central. No obstant, l’ajuntament pot impulsar projectes que generin llocs de treball, a petita escala, o fomentin i incentivin la iniciativa privada, especialment, en el sector turístic i comercial del municipi.


De turisme podríem dir moltes coses, però el què cal a Calafell és tenir clar el producte que hem d’oferir. No vull tirar de tòpics, però s’ha de fonamentar en la platja i les activitats relacionades, el patrimoni històric, el comerç i l’oci. Cal renovar la nostra oferta i cercar noves formes de promoció. D’això en parlarem el proper 25 de març en la xerrada que farem amb el sector.


Pel què fa als impostos, ja ho hem proposat en diverses al·legacions que hem fet cada any. L’ajuntament de Calafell no pot mantenir la pressió fiscal als ciutadans en el 10% d’increment de l’IBI que ha permès l’Estat. Si en el 2015 CiU i PP no el redueixen, ho farem al 2016, si governem. 


Del POUM només diré tres coses: en tres anys, només s’ha fet una sola modificació puntual del POUM, cosa que vol dir que no estava tant malament com deien o que no tenen alternatives al què es va aprovar; que no s’han fet els deures i l’ajuntament no ha aprofitat les oportunitats que plantejava el POUM per obtenir patrimoni per a fer equipaments; i, per últim, que, si governem en el proper mandat, si no hi ha una clara i manifesta voluntat ciutadana de modificar-ne el contingut, és un tema que no el tocarem!

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027