viernes, 22 de mayo de 2015

ENTREVISTA: CUP CALAFELL

Veure comentaris


D’on sorgeix la CUP de Calafell?
La CUP no és una franquícia, sinó que és un paraigües que aplega persones amb sensibilitats polítiques afins, però que sobretot té ganes de treballar per canviar les coses. D’entrada, érem un grup de calafellencs i calafellenques que feia temps que ens reuníem per generar propostes de renovació pel poble i vam adonar-nos que la CUP era l’instrument polític que ens oferia més flexibilitat per adaptar-nos a les problemàtiques de Calafell.

La vostra campanya ha estat diferent a la de la resta de partits. Per exemple, no heu fet estands al carrer i tampoc heu fet gaires mítings.
Per una banda hi ha una qüestió de principis, no volíem que la campanya fos una mera operació de màrqueting, volíem que fos un espai de debat i d’intercanvi d’idees i propostes per Calafell. Per això els actes que hem organitzat han estat, sobre tot, xerrades. Volíem oferir contingut i no només marxandatge i obsequis electorals.
Per altra banda, hi ha una qüestió econòmica. L’austeritat ha de ser on toca. Per principis, i per mantenir la llibertat d’acció, no demanem crèdits als bancs per finançar-nos, tampoc per finançar campanyes, per tant tenim molt clar que hem de gestionar molt bé els nostres recursos. Tampoc volem dedicar esforços excessius en competir en nombre de pancartes, sinó en formular propostes.

També crida l’atenció que al vostre cartell no hi aparegui la cara del candidat a l’alcaldia.
Sí que hi apareix, la seva i vint més, que són una part de l’equip de la CUP. El nostre adn defuig del personalisme, no hi ha líders, sinó portaveus o representants. L’organització és horitzontal, el fet que hi hagi d’haver un número u és totalment accidental. Ens sentim molt identificats amb les paraules d’Eduardo Galeano quan deia que “moltes persones petites, en llocs petits, fent coses petites poden arribar a canviar el món.”

Creieu que té sentit donar tanta importància al tema de la independència en unes eleccions municipals?
A diferència d’altres partits, per nosaltres la independència no és una qüestió de banderes o identitats, sinó que és el millor instrument amb què comptem per poder realitzar els canvis socials que volem. La gàbia es pot decorar millor, però no deixa de ser una gàbia. El sistema polític espanyol ja ha demostrat que no permet canvis substancials des de l’interior. Des d’aquesta perspectiva, els municipis són la clau. És en els municipis on s’ha de començar a construir aquest nou país i amb polítiques molt concretes. Per exemple, es poden començar a prendre moltes mesures per oxigenar les institucions i fer que la ciutadania en sigui molt més partícip. Un 10% del pressupost municipal ja podria ser decidit democràticament. I moltes d’aquestes mesures ja es poden començar a aplicar segons el marc legal actual, començant pels municipis. La independència que volem no és un nou estat, sinó un nou país més just i solidari.

Ens podeu posar algun exemple d’aquest nou país, més just i solidari, aplicat a Calafell?
La política municipal té mitjans per garantir una vida digna. Des de la CUP de Calafell creiem que cal posar en marxa un Pla d’Emergència Social que faci que els pilars bàsics de l’estat del benestar siguin intocables. Calafell té més de 3.000 pisos buits, és imperdonable que no hi hagi una oferta municipal d’habitatge social i que no s’utilitzin els instruments que ja existeixen ara per sancionar les pràctiques especuladores de les entitats bancàries. Cap ciutadà hauria de patir pels subministraments bàsics. Aquestes mesures passen per remunicipalitzar (com ja s’està fent en molts altres ajuntaments) els serveis públics, com ara l’abastiment i sanejament d’aigua, la recollida d’escombraries, la neteja viària... Ara mateix, els beneficis econòmics d’aquests serveis van a mans del sector privat. Aquestes mesures no necessiten més pressupost, sinó canviar les prioritats de l’actual.
“Contingut social” passa també per generar més ocupació al poble. El model de “sol i platja” ja és insuficient. No diem que s’hagi d’acabar amb aquest model sinó ampliar-lo, diversificar-lo. Calafell té molt de valor desaprofitat. El replantejament del model econòmic ha de passar per les Denominacions d’Origen, pel patrimoni, per la gastronomia. Es poden fer itineraris museogràfics fixes, recuperar conjunts patrimonials com la vil·la medieval de Montpaó. El cooperativisme és un sector totalment inexplorat. El port de Segur es pot convertir en un viver d’empreses cooperatives pioner al territori. Una política que es podria complementar amb microcrèdits i exempcions fiscals a les iniciatives d’aquest tipus.

Corre el rumor que només voleu entrar a l’ajuntament per estar a l’oposició. Això és perquè la vostra candidatura només es basa en la crítica?
Creiem en el diàleg, en la negociació, en els acords puntuals per la implantació de polítiques que trobem adequades. No creiem en donar un xec en blanc al govern de torn a canvi d’una cadira. El fet que ens considerin “carn d’oposició” no passa perquè tinguem por a governar, o perquè ens en faltin ganes. Passa perquè els precedents dels principals partits que han governat en aquest ajuntament i les propostes (o la seva absència) que s’han presentat en aquesta campanya ens fan pensar que no podríem arribar a un pacte sobre el model de municipi en el qual creiem.
I hi ha un seguit de punts ètics bàsics sobre els que no pensem fer cap mena de concessió.


Enllaç del programa:

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027