domingo, 21 de junio de 2015

Entrevista a l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré

Veure comentaris


A veure, explica aquest pacte en minoria de forma entenedora, perquè amb el puzzle que va quedar a les eleccions hi han moltes coses que el poble de Calafell voldrà saber i segur que hi haurà molts "per què".
El resultat electoral ha deixat un Ajuntament molt fragmentat políticament. Per poder assolir una majoria el més estable possible han calgut moltes negociacions. I el pacte assolit és el que ha pogut ser. No perquè no n’hi hagués altres de possibles, que els hi havia, sinó perquè alguns partits s’han autoexclòs i no s’ha pogut arribar a res.
Dit d’una altra forma, no ha estat només una qüestió aritmètica, sinó de la voluntat real de tothom d’arribar a un acord. Els socialistes hem estat l’únic partit que ha pogut seure a parlar amb tota la resta. Altres no han volgut i per això estem on estem.
Al final, hi ha hagut un pacte d’investidura amb Ciutadans i un acord de governabilitat entre el PSC, Unió i Alternativa Municipal i el PP. Serà un govern en minoria (9 regidors de 21) que haurà de negociar i dialogar molt.



Governar en minoria, per primera vegada a Calafell. Sempre hem dit que el corró, la majoria absoluta, era una p....a perquè és un xec en blanc contra el que poc es podia fer. Tu que opines?
Jo penso que ni una situació ni l’altra són bones o dolentes per elles mateixes. La majoria absoluta té l’avantatge de l’eficàcia executiva i el risc de la supèrbia i l’autoritarisme. El govern en minoria té l’avantatge d’un major diàleg i el risc de la inestabilitat. I depèn molt de les actituds i del tarannà personal de cadascú. Sense oblidar que si hi ha una majoria absoluta és perquè els electors ho han volgut.
Però en aquestes eleccions, i no tan sols a Calafell, els electors han volgut un canvi molt important. La seva decisió ha estat la de forçar un grau molt important de diàleg i negociació. I si em permeten dir-ho, no tan sols de diàleg entre els partits polítics, sinó de diàleg col•lectiu de tota la ciutadania. Així ho vam entendre els socialistes amb el projecte de participació 25x25 i amb la nostra proposta, sorgida d’aquest procés, que tothom decideixi on van a parar els diners dels impostos. Jo em sento molt còmode en aquest camp del diàleg, els acords i la participació.


El 25x25 és un projecte a llarg plaç. Com el penses tirar endavant. Amb suports puntuals?
El govern municipal està en minoria i haurà de dialogar i negociar molt. Puc dir que tant el C’s, com PP, com UAM han subscrit, en el pacte, la forma de govern participatiu que proposàvem des del PSC. Però buscarem consensos més amplis amb d’altres forces i parlarem amb tothom. Jo confio que serem capaços d’arribar a enteses pel bé de Calafell. Els pactes subscrits són, bàsicament, programàtics. Per aquest motiu, sabem que podrem desenvolupar el nostre projecte per què hem buscat aquells punts de coincidència amb les tres forces que ens han donat suport en la investidura. Els matisos vindran amb el diàleg, la participació ciutadana i el dia a dia. Però, tindrem com a línia a seguir el nostre projecte. Quan vam fer-lo, ja vam anunciar que el Calafell 25x25 volíem que fos un projecte per Calafell i no només d’un sol partit. Així serà!



Faras públics els comptes i despeses de l'ajuntament?
Seran públiques, però sobretot fàcilment consultables. El que no serà és que no se’n puguin prendre ni notes, i hi hagi tota mena d’entrebancs i males cares, com us va passar a vosaltres fa un temps. Ningú és enemic del poble per voler fer quelcom al qual té perfecte dret. En concret, els comptes es publicaran la web municipal i a les xarxes socials perquè siguin accessibles a tothom, a més de poder-se consultar per canals tradicionals i amb totes les facilitats. També us puc avançar que volem fer uns pressupostos detallats per serveis que ofereix l’ajuntament, on serà més fàcil saber què ens gastem en cada un d’ells i on van a parar els diners.


Abaixareu l' IBI?
El compromís electoral del PSC era baixar-lo. Junt amb la participació ciutadana en la presa de decisions era la nostra principal promesa. I així serà. En els pactes de governabilitat figura expressament la rebaixa.



Decidirà la ciutadania en què s'inverteixen els seus diners?
Efectivament. Com he explicat reiteradament abans al llarg dels darrers dos anys, la gent ja no en té prou de votar cada quatre anys. Vol tenir una participació més activa en les decisions. El nostre principal compromís era que tothom decidís on anava els diners dels impostos. I en particular, què es farà i què es farà primer. Això, combinat amb la fórmula objectiva i neutra d’assignar a cada nucli un volum d’inversió proporcional al seu nombre d’habitants, ajudarà a fer que els greuges històrics entre barris al nostre municipi comencin a passar a la història.




“Dialogar, dialogar i dialogar”, vas dir la nit electoral. Ara que tens el pacte per la governabilitat de Calafell, mantens la teva paraula de què si no compleixes el que s'ha promès, ho deixes?
Jo mantinc totes les meves promeses. En tot pacte cal cedir en algunes coses, però he tingut la sort de no haver de cedir en cap de les essencials. Això sí, si en algun moment sorgeix algun impedient, de la naturalesa que sigui, ho explicaré clarament. I si no puc complir alguna de les qüestions fonamentals i essencials per les quals m’he presentat, marxaré cap a casa.

Pregunta compromesa: què valores positivament de la feina de l'anterior grup de govern?
La pacificació dels carrers d'una part de Segur. Pot ser que mancada de participació dels veïns, ja que es feia per zones i hi va assistir poca gent, probablement pels horaris que no facilitaven una assistència més nombrosa per parlar amb els tècnics de l'ajuntament, pot ser perquè no es va fer prou difusió. Però van fer baixar els cotxes de sobre de les voreres i tot i que sempre costa acostumar-se als canvis, allà on es va actuar es va pacificar la circulació i es van posar places d'aparcament on no n'hi havia.

Segurament aquesta entrevista tindrà molta difusió. Què vol dir Ramon Ferré que no se li hagi preguntat encara?
Que sóc el primer a ser conscient que l’escenari polític municipal no és fàcil, però que a mi a treballar i a dialogar amb tothom no em guanyarà ningú. Que es digui el que es digui, la base dels acords de govern són els programes per a Calafell de cadascun dels signants, en els quals hem trobat els suficients punts de coincidència: reactivació econòmica, inversió en esports i educació i reforçament dels serveis socials, la millora dels carrers, l’ampliació del transport públic i garantir els serveis telefònics i digitals bàsics a tots els veïns, entre altres.
Hem de lluitar amb problemes que són endèmics al nostre municipi i faran falta totes les mans que sigui possible. Per aconseguir canviar les coses que mai no canviaven a Calafell, necessitem que tothom hi ajudi. Només voldria recordar que jo m’hi deixaré la pell.

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027